Hur tar ni i hänsyn hållbarhet i er produktion?

För oss betyder hållbarhet mycket mer än miljövänliga material. I vår design tar vi hänsyn till hela produktens livscykel och granskar kritiskt all verksamhet i hela företaget.

Kontinuerlig testning och utveckling av mer hållbara material

Ett av huvudmålen för vår produktutveckling är att minska tvättbehovet genom att förbättra materialens smuts- och vattenavvisning. Vi letar ständigt efter nya material och behandlingar som är mer biologiskt nedbrytbara och gör mindre skada på miljön. Reimas regnkläder, softshell och vindfleece-plagg har ingen ytbehandling alls. Våra övriga ytterplagg har sedan hösten 2017 en säker smutsavvisande ytbehandling som inte innehåller perfluorerade kolväten alls.

Det vore en bra idé att återvinna hållbara syntetiska fibrer för att göra nya produkter innan fibrerna till slut bränns. För att identifiera nya återvinningsmöjligheter har Reima gått med i EU:s forskningsprojekt Trash-2-Cash, som förväntas producera resultat 2019. KUHAKO, ett annat forskningsprojekt som Reima är delaktig i, har som mål att hitta fler sätt att utnyttja fiberhampa.

Vi använder endast säkra och tillåtna kemikalier

REACH är EU:s kemikalieförordning om kemikalier och deras säkra användning. Reima och våra leverantörer är skyldiga att följa reglerna och begränsningarna i REACH.

Samtliga material och tillbehör som Reima använder uppfyller OEKO-TEX® Standard 100 gränsvärdena (ett globalt enhetligt och oberoende provnings- och certifieringssystem för textila rå-, mellan- och slutprodukter i alla bearbetningssteg samt tillhörande material). Alla våra aktuella funktionella yttermaterial har ett OEKO-TEX-certifikat. Alla Reima®-produkter för baby och småbarn uppfyller de strängaste gränsvärdena för artiklar för spädbarn och små barn upp till 3 år (Oeko-Tex klass I).

Vi bryr oss om djurens välbefinnande

All päls i Reima®-produkterna är syntetpäls.

Allt dun och alla fjädrar i Reima®-dunkläderna är biprodukter från fjäderfäproduktion. De är certifierade som etiskt producerade (ingen tvångsmatning och dun och fjädrar plockas inte från levande fåglar). Vi tar i bruk märkningen Responsible Down Standard märkningen under hösten 2018.

När vi använder merinoull i våra produkter ser vi till att den smärtsamma mulesing-metoden mot angrepp från parasiter inte används på de ullbärande lammen.

Vi stöder och övervakar våra leverantörer och agenter

Reima har produktion i flera olika länder. De flesta av våra produkter kommer från Kina. Övriga produktionsländer är Vietnam, Indien, Sri Lanka, Taiwan, Italien och Finland.

Vi känner alla våra leverantörer väl. Det finns inga agenter mellan oss och dem, vi arbetar direkt med fabrikerna. Vi känner också våra tygproducenter: vi samarbetar med dem för att utveckla våra tyger, deras strukturer, färger och finish. Vi raffinerar också våra mönster hela vägen till produktion tillsammans med dem. Detsamma gäller för de flesta av våra skor.

Alla leverantörer och agenter som producerar varor för Reima måste förbinda sig att uppfylla eller överträffa kraven i Reimas "Code of Conduct". Denna omfattar bl.a. följande områden inom socialt ansvar och mänskliga rättigheter: överensstämmelse med lokal lagstiftning, förbud mot barn- eller tvångsarbete, löner och förmåner, arbetstider, förebyggande av diskriminering, trakasserier och övergrepp, föreningsfrihet och rätten till kollektiva förhandlingar, hälso- och säkerhetsfrågor, etiska riktlinjer.

Inom logistik är det långsamt som gäller

De mest miljövänliga alternativen analyseras och flygfrakter undviks. Längre transporter sker vanligtvis via sjöfrakt. På land använder vi även långtradartransporter.

Hållbar design och produktion

Genom att välja designlösningar och material med stor omsorg kan vi minska den miljöpåverkan som orsakas av klädtvätt och vård av våra produkter.

Vi tillhandahåller tips och information till våra kunder om hur de ska tvätta och sköta sina Reima®-produkter så att de håller längre.

Våra plagg har en tidlös och funktionell design som inte är så trendkänslig.

Reparera, återanvänd, återvinn...

Det är bättre för miljön och därmed för oss alla att vi tar hand om våra produkter, reparerar dem och förbrukar dem till slut. Reima erbjuder “reservdelar” såsom lagningslappar och fothällor till produkter som är användna under ett år. Vänligen kontakta vår kundservice för mer information.

Reima®-produkterna är så slitstarka att de ofta kan ges vidare till nya användare. Det finns grupper, t.ex. på Facebook, där man kan köpa och sälja Reima®-kläder och -skor.

Vi arbetar kontinuerligt med att ta fram nya processer och metoder för att t.ex. minimera svinnet i tillverkningen. Vi använder inte heller onödig förpackning under transport.

Behöver du hjälp? Kontakta oss Kontakta oss